Quantcast
Channel: Dada2.0
Viewing all 2650 articles
Browse latest View live

Rechte weg

$
0
0
De weg is aan de uiteinden 70 cm hoog. Beeld: J. Kormeling 
De aarde is krom en dat kunnen we binnenkort zien inn Noord-Nederland. Architect en designer John Körmeling legt een rechte weg aan (..). De weg van kleischelp, 6 kilometer lang en 120 centimeter breed, ligt straks op een zeedijk in het Groningse Hornhuizen. Het wegdek is aan de uiteinden 70 centimeter hoog. De kromming van de aarde kunnen we daar voortaan met eigen ogen zien. Kormeling denkt conceptueel, rechtlijnig.
Voor het kunstfestival Art Wuzhen in China bedacht hij de draaischijf Anyway. Kormeling sneed hiervoor een cirkel uit de straat die hij met een mechaniek op geregelde tijden laat draaien. Het verlegt hiermee de koers van voetgangers. 
Anyway gaat over vrijheid in China. Een ´door het systeem gewijzigde koers´ kan immers altijd weer gecorrigeerd worden. John Kormeling (Amsterdam, 1951) goochelt altijd met logica, functionaliteit en humor. In 1999 bouwt hij een Drive-in Wheel, een reuzenrad waar consumenten met hun eigen auto in konden rijden om door de lucht te kunnen vliegen. Als ballast onder een nieuwe brug tekende hij een kantoor voor de brugwachter. Die draait mee met zijn eigen brug! 
-Oprolbare parkeerplek voor op de Imperial 

/>

Museum voor Hockney

$
0
0

Beeld: David Hockney
De Britse schilder David Hockney heeft zijn eigen kijk op de wereld. Het standaard perspectief verminkt volgens hem de werkelijkheid. Daarom bekijkt Hockney de wereld met een kubistisch oog, vanuit meerdere perspectieven. Hij is al 80 jaar oud maar maakt nog steeds schilderijen, ..op zijn eigen I-pad. En nu krijgt hij ook nog zijn eigen museum. Respect! Real beauty is in the eye of the beholder.
-David Hockney museum

-Nog even in Tate
-Hockney Wiki

Fietsenmakerij Duchamp

$
0
0


Marcel Duchamp (Blainville, 1887 - 1968) was futuristdadaïstsurrealistschaakgrootmeester. Hij was de eerste kunstenaar die een industrieel product -een fietswiel in een voorvork- als kunstwerk presenteerde. Duchamp wilde met deze 'readymade' tonen wat iets tot een kunstwerk maakt; de verklaring van de kunstenaar. De readymade zorgt volgens hem voor een overgang van een 'retinale' kunst (voor het netvlies) naar een 'mentale' kunst (die toeschouwers aan het denken zet). Een idee of concept is belangrijker dan de uitvoering ervan. Het werk van Duchamp was van grote invloed op de moderne kunstconceptuele kunstminimal art. Chapeau, Claque..!






Kuifje aan de muur

$
0
0
Bobbie, bobbie,...kijk uit, achter je! Beeldbew: Guido
Kuifje wordt 'Echte Kunst'. Een tekening van Kuifje is in Parijs verkocht voor 7 ton. Kuifje hangt in het plaatje met een pistool in zijn hand aan een taxi die door de straten van Chicago giert! Voor originele Kuifje-tekeningen en schilderijen (..) worden steeds hogere bedragen neergeteld. In november 2016 was een tekening uit ‘Mannen op de Maan’ goed voor 1,5 miljoen euro. In Brussel is een speciale galerie voor Kuifje-kunst geopend. Senioren met geld kopen er Kuifjekunst om alsnog weg te kunnen dromen op hun oorspronkelijke jeugddroom (..). Kuifje, boven de bank, ..aan de muur!
-Mannen op de Maan
-Strip: Kuifje en de Alpha-kunst
-Kuifje in het Grand Palais Parijs
-Herge (Wiki)

-Tekenschool de Klare Lijn
-Galerie Tintin







Toeval in de muziek

$
0
0
Kede-kedeng
De tentoonstelling ‘Why Patterns?’ in Middelburg zoomt in op muziek zonder structuur, partituur, patroon etc. Er hangt en klinkt werk van kunstenaars en musici die toeval en improvisatie in hun werk opzoeken. De titel is ontleend aan de compositie ‘Why Patterns?’ van Morton Feldman uit 1978. Hij kapte alle banden met bestaande muziekpatronen. Voor zijn compositie ‘Why Patterns?’ liet Feldman hij zich inspireren door het abstract-expressionisme en tapijten uit het Midden-Oosten (..). En dat allemaal in Middelburg.
-Toevalsmuziek Vleeshal
-Automatische muziek
-Het toeval van John Cage








Schetsen van Zaha

$
0
0
Drawing. Image courtesy Zaha Hadid Architects
Architect Zaha Hadid (1950-2016) was gek op de Russische avant-garde; Constructivisme, Suprematisme... In stoffige Russische archieven ontdekte ze wat echte vernieuwing was. Ze schilderde als kind al, omarmde afwijking, fragmentatie, abstractie, explosie, sloop van traditie (..). Ondanks haar volle agenda bleef ze schetsen om tot iets nieuws te komenVrij werk en schetsen van Zaha zijn deze winter te zien in de London Serpentine Sackler Gallery. Het Science Museum’s in Londen brengt een tentoonstelling, ontworpen door Zaha Hadid, die het belang van rekenkunde in design in beeld brengt. Naar Londen dus. 

Manifest WO l

$
0
0
Soldaten WO l testen enthousiast de eerste tanks uit in open veld 
De kunstenaars van Dada maakten 100 jaar geleden in hun cabaret in Zurich de kachel aan met de kapitalistische burgerlijke maatschappij die op zijn eigen ondergang afstevende. Dada Tristan Tzara scheef Dada-manifesten, poëtische oases in een Wereldoorlog vol kanonnenvuur, doodskreten, nonsens, gemurmel, gezwets. Bekijk de oorlogssituatie, lees zijn Dada manifest Wo l Komt allen!

Tristan Tzara:
"...But supposing life to be a poor farce, without aim or initial parturition, and because we think it our duty to extricate ourselves as fresh and clean as washed chrysanthemums, we have proclaimed as the sole basis for agreement: art. It is not as important as we, mercenaries of the spirit, have been proclaiming for centuries. Art afflicts no one and those who manage to take an interest in it will harvest caresses and a fine opportunity to populate the country with their conversation. Art is a private affair, the artist produces it for himself, an intelligible work is the product of a journalist, and because at this moment it strikes my fancy to combine this monstrosity with oil paints: a paper tube simulating the metal that is automatically pressed and poured hatred cowardice villainy." 
-Allemaal geschiedenis
-Dada and the War 








Real American..!

$
0
0
Schoudertas ve. Anishinaabe kunstenaar Ojibwa, Ontario, 1820.
Het Metropolitian Museum krijgt een speciale afdeling voor inheemse Amerikaanse kunst. De werken zijn van oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika tussen de de 2e en de 20e eeuw. Het begon allemaal met 121 oorspronkelijk Amerikaanse kunstwerken die het 'Met' ontving van de verzamelaars Charles en Valerie Diker. Deze en andere inheemse Amerikaanse kunst wordt nu expliciet tentoon gesteld in de ‘Amerikaanse vleugel’ van het museum. Het lijkt een erkenning voor de rol van de Indianen en andere oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent. Het continent, platgewalst door Europese migranten, is er nu wellicht aan toe om met deze inheemse kunst de loop van de historie enigszins te accepteren. Subtiel en heel eigen gebaar van het Met. Eigen volk eerst! ..
-Metropolitan Museum
-Hyperallergic
-Meer Real American








Blinde fotografen

$
0
0

Mickel Smithen is blind. Ondanks zijn gezichtsbeperking is fotograferen zijn hobby. Hij maakt provocerende foto’s van dynamisch lichamen vol beweging, ritme, expressie. Ook andere blinden fotograferen. Het fotoboek The Blind Photographer toont de foto's van blinden, wil een brug slaan tussen blinden en zienden.
-Princeton Architectural Press The Blind Photographer.
-De blinde fotograaf, W.F. Hermans
-Blinde Robot




Het Draadman mysterie

$
0
0

Werk van de mysterieuze 'Draadman van Philadelphia' staat nu bij Smithsonian. De Amerikaanse kunstenaar 'Draadman' is een onbekende Outsider. Hij liet de mensheid 1200 kleine draadsculpturen na. Een student zou de objecten op straat gevonden hebben (..). Sommige werken hebben een Afrikaanse look. Over de motieven van Draadman is niets bekend. Hij werkte kennelijk niet voor een publiek of een paar bankbiljetten van een of andere Nationale Bank. 
-Draadman volgens Wiki
-Fleisher Ollman gallery
-Outsider art; Art Brut

Bankier van de surrealisten

$
0
0

De excentrieke Brit Edward James was de 'bankier' van de grote Surrealisten Dali, Max Ernst en Magritte. Hij was inhoudelijk betrokken bij de kreeftentelefoon en het Mae West bankstel van Dali. James kwam uit een rijke familie in Sussex. Na een kort huwelijk met Tilly Losch begon hij kunst te verzamelen. Hij zwierf met meerdere papageaaien en een boa constrictor door de USA, kocht veel kunstwerken, was gek op outsiderkunst, besprak nieuwe surrealistische concepten met Salvador Dali (een geldwolf) en Rene Magritte. In Mexico liet hij van zijn kapitaal voor zichzelf een surrealistische tuin aanleggen; Las PozasRond 1970 verkocht hij zijn kunstcollectie met werken van Hieronymus Bosch, Giorgio de Chirico, Paul Klee, Pablo Picasso, Alberto Giacometti en Max Ernst. Met het geld richtte hij de Edward James Foundation op. Zonder Edward James was het Surrealisme niet zo groot geworden. Happy end, doek…
-Edward James, a very Brittish surrealist 

Maansouvenirs van zolder

$
0
0
Beeld: Nasa.
Na de dood van ruimtevaarder Neil Armstrong ontdekte zijn vrouw Carol in 2012 op zolder een stoffen zak, gevuld met souvenirs van Maanmissie Apollo 11..! Het gaat om alledaagse voorwerpen van haar eigen maanreiziger; een riem, een vuilnisdeksel (..), een heupketting, een helmlintje etc. Het zijn natuurlijk ook maanobjecten met een eigen verhaal, De maanvoorwerpen worden inmiddels tentoongesteld. Alles van de 'zolder van ons universum' is immers supermagicNiets wonderlijkers dan de werkelijkheid.  

Dier op duikplank

$
0
0

De Franse filmanimator Nicolas Deveaux maakt een filmpje over giraffen in het zwembad. Deveaux slaat het bekende patroon aan diggelen. De film heet; 5,80 meter, de lengte van een giraffe. De setting en de serieuze blikken van de giraffen doen het geweldig op filmfestivals. Delvaux maakt er poëzie van. Eerder animeerde hij olifanten op een trampoline.

Cattelan's comeback

$
0
0
Hit the road, Jack!
Er is een nieuwe documentaire over de enfant terrible Maurizio Cattelan; Be right back. De film gaat vandaag in première. Cattelan maakt provocerende kunst. Zijn beelden zijn mokerslagen. Hij steekt paarden met hun kop (!) dwars door de muur, geeft brandende kinderwagens een zetje. Dat brengt ons op de vraag: Wie is toch die Maurizio Cattelan..? De Italiaan wilde even stoppen maar gaat gelukkig gewoon door, onlangs weer in New York. Met zijn absurd en humoristisch werk loopt hij nog steeds voorop in de kunstwereld. Hij steekt de draak met de actualiteit en onze volledig uitgewoonde westerse leefpatronen. Zijn grappen zijn gitzwart. Dat leidt tot echte blikvangers; de paus die een vallend meteoriet ontwijkt etc. Meer hierover bij Hunger-tv.
-Filmportret Cattelan eind 2016
-Maurizio Cattelan (Wiki)

-Toiletpapermagazine (dagelijks gebruik)


De paus en een meteoriet, beeld Maurizio Cattelan











Einsteins koffer

$
0
0
Einstein's koffer, Beeld; Guido van den Heuvel
Albert Einstein bedacht niet alleen E=MC2. Hij kon ook erg gevat zijn over het leven van alledag. Hij schreef essays, gaf interviews, hield speeches. Zijn vroege bundel “The World As I See It” zit vol puzzels, wijsheden en andere breinbrekers over the 'Meaning of Life'. Deze bijvoorbeeld: “The man who regards his own life and that of his fellow creatures as meaningless is not merely unhappy but hardly fit for life.” En op dat moment dacht hij nog niet eens op atoomkracht!
-The World As I See It

-Nieuwe film over het Genie
-Big Think 
-Einstein about his wife: My wife doesn’t understand me
-Monty Python: The Meaning of Life



Allemaal cyborgs

$
0
0
Extra geheugen bijprikken
Ons lijf wordt gepimpt, alimmer, fysiek versterkt, bewapend. We prikken wat extra geheugen bij, kijken met bionisch ogen naar de wereld om beter en meer (..) te zien. In onze bril zit een vertaalmachine. We zijn zo extreem sterk door een exoskelet. In onze polsen dragen we RFID-chips. Als er organen ontbreken, kweken we die op in het lab. Aan het einde van deze middag zijn we Cyborgs, allemaal, ...helemaal.
-BigThink
-Exoskelet
-Bionisch ogen
-Wat extra geheugen
-Nieuw slurfmechaniek


Poezie van dictators

$
0
0

Dictators zijn ook maar mensen. Ze hebben hebben emoties net als anderen. Sommigen schrijven gedichten zoals Keizer Nero, Adolf Hitler, Osama bin Laden, Idi Amin etc. En gevoelig! Jozef Stalin dichtte: 'Een rozenknopje gaf zich bloot, reikte uit naar 't violet...' 
De Nederlander Paul Damen bundelde de beste gedichten van dictators in ‘Bloemen van het kwaad’. Geniet van de vederlichte mijmeringen van Dzjengis Khan, Napoleon Bonaparte, Jozef Stalin, Mao Zedong, keizer Hirohito, Papa Doc, Pol Pot. Soms zijn het liefdesgedichten, anderen gedichten staan  stijf van de propaganda (de Looser Poems). 
Nieuwe gedichten zijn onderweg; Radovan Karadžić schrijft op dit moment in de Penitentiaire Inrichting Haaglanden in Scheveningen vast aan nieuwe gedichten; Oh Višegrad.., oh Foča.., o Prijedor... Hieronder leest een kleinzoon van Mao een gedicht in het Chinees voor van opa Mao. Dilemma; een dictator vervloeken en zijn gedicht waarderen? Mooi man.., Poezie Internationaal!
-Bloemen van het kwaad. Gedichten van dictators, uitgeverij Koppernik
-Mao; 'Laat 100 bloemen bloeien'
-Iets meer over Idi Amin en 'onze' Radovan
-Novelle Saddam
-Den Haag kent geen dictatoriale dichters 


Futuristen op Sicilie

$
0
0

Synthesis of Taormina, 1939, Prampolini

Kunst van de Futuristen is te bekijken op Sicilie. De Italiaanse schrijver Filippo Marinetti startte in 1909
met een vlammend 'Futuristisch manifest' de beweging op. Weg met de oude burgercultuur! Marinetti pleitte voor een aanval op de oude cultuur. Het was tijd voor geloof in de toekomst, snelheid, beweging, kleur, Futurisme, De schilderkunst moest dynamiek en beweging van het gevoelsleven tonen. In februari 1912 hadden de futuristen hun eerste grote expositie te Parijs, gevolgd door expo's in de rest van Europa. De beweging bestond maar kort en gleed met de opkomst van Mussolini en WO ll af naar de afgrond; het fascisme..
-Futurisme op Sicilie
-The art of Norse
-Futurisme

bekijk het filmpje

Kunst recyclen

$
0
0
'Metamorfose' van Russische soldaten in eigentijdse iconen 
Kunst moet uniek zijn (..) maar soms kun je een oud beeld recyclen. Neem het Monument voor het Sovietleger WO ll in Sofia. Locale kunstenaars veranderden de soldaten in moderne helden; Mickey Mouse, McDonald, de Kerstman, Wonder Woman etc. Door de verfkwast los te laten op de oude staatshelden ontstaat er wat nieuws. Zo kregen de soldaten voor de herdenking van de Praagse Lente een roze verfbad. De vlag in het beeld werd recent ook nog even vervangen door een vlag uit de Oekraïne. Het oorlogsbeeld leeft; wordt voortdurend geactualiseerd, herpimpt, ademt mee met zijn tijd. Het spreekt de jongeren in het park meer aan dan de ouwe hap. Hetzelfde geldt voor beelden uit de Oudheid, die kun je ook pimpen of zelfs recyclen. Leve de suffe kunst, we maken er wat nieuws van. 

Cultuurschok

Een echte ‘culture shock’ krijg je door wereldvreemde historische beelden in de blender te gooien. Push button en ...het vonkt! Je laat een Griekse God voetballen met een modern straatschoffie, zet een gettoblaster op de schouder van een Egyptische Godin, drukt Attilla de Hun een bos bloemen in zijn handen. Duchamp gaf de Mona Lisa van Da Vinci ooit een snorretje. OK, voor suffe kunstliefhebbers is het vloeken in de kerk maar anderen geeft het een aangename flash in hun brein. Anachronismen spreken tot onze verbeelding omdat we alle andere beelden kunnen dromen met onze ogen open (..). Alles is suf. We zijn gewoon toe aan iets nieuws!
-Matthew Quick 

-Jam Sutton
-Anachronismen Pinterest

-Goddelijk design
-Tijdmachine
-Is it art?

-A Surreal touch 






Vlieger 1890 in windtunnel

$
0
0

De Duitse Lilienthal glider wordt opgeknapt. Het toestel is rond 1890 gebouwd door de Duitse uitvinder Otto Lilienthal. De vlieger heeft zeker 2000 keer gevlogen. Lilienthal zelf kwam om bij een crash. De Wright Brothers noemde hem een van de grootste luchtvaartpioniers. Lilienthal’s vlieger is inmiddels gerestaureerd en getest in een moderne windtunnel. Die kan zo weer naar boven.
-Otto Lilienthal

-Pioniers volgens het German Aerospace Center



Viewing all 2650 articles
Browse latest View live